پیش از نصب شیرهای پنوماتیکی باید بدانید هنگامی که جریان برق به داخل این شیرها ورود پیدا میکند، نیروی الکتریکی به مکانیکی مبدل خواهد شد. این کار با بهره گیری از سیستم خاصی که در این محصولات تعبیه شده است انجام میشود. با این کار شیر میتواند فرآیند مورد نیاز برای چرخیدن، باز و بسته کردن مسیر هوای فشرده شده را به انجام برساند.
به طور کلی میتوان گفت شیرهای برقی قادرند به شکل دو راهه و یا سه راهه عمل کنند. به عبارت دیگر جریانی که به بویین شیرهای برقی وارد میشود، فرآیند قطع و یا وصل را انجام میدهد. در این صورت هوای فشرده شده مد نظر از طریق یکی از راهها یا مسیرهای مشخص شده از قبل، خارج میشود. گفتنی است در هنگام نصب شیرهای پنوماتیکی هنگامی که شیر به صورت دو راهه باشد، سیستم مذکور به صورت کامل، باز یا بسته است. اما در شیرهای سه راهه، پس از بازشدن شیر، هوای فشرده داخل شیر، از دو خروجی به بیرون راه مییابد.
اهمیت و کارایی شیرهای برقی پنوماتیکی، در اصل در شرکتها و ارگانهای مختلف عیان میشود. زمانی که لازم است در وقتهای مشخص شدهای جریان هوای فشرده شده قطع شود تا تولید محصولات به خوبی انجام شود. لازم به ذکر است که ایجاد کوچکترین و یا جزییترین مشکل و یا عیبی در نصب شیرهای پنوماتیکی و عملکرد آن، سیستم تولید را دچار نقص میکند. همچنین سبب میشود که محصولات از رده خارج شوند. توجه داشته باشید که از این شیرها نمیتوان در جهت قطع و یا وصل کردن بعضی گازهای استفاده کرد. به طور مثال این گازها میتوانند اکسیژن، نیتروژن و غیره باشند.